top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Stage Ruud: Wat wordt onze volgende technologie?

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2021


Er zijn veel programmeertalen (bron: www.learneroo.com)

Het afgelopen half jaar heeft Ruud Deenen zijn stage voor de Fontys Hogeschool in Eindhoven bij ons doorgebracht. Ruud heeft (heel verdienstelijk) onderzoek gedaan naar de opvolger van onze huidige programmeer-technologie.


In de wereld van software-ontwikkeling zijn er tientallen programmeertalen. Rondom al die talen zijn er ook nog tientallen 'frameworks'. Frameworks zijn een soort bibliotheken van functionaliteiten, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Als softwarebedrijf kies je een aantal talen (of iets breder: technologieën) die het zinvolst zijn voor het soort applicaties dat je ontwikkelt. Vergelijk het met bouwmaterialen: je kunt een huis bouwen met beton, steen, hout en glas. Maar je kunt er geen auto's mee maken.


Stapel je zo'n 'setje' technologieën op, dan kun je in principe alles voor je klanten maken. Zo'n 'setje' wordt daarom een 'stack' (stapel) genoemd. Grote software-bedrijven werken met teams van programmeurs waar ieder in één technologie gespecialiseerd is. Wij zijn generalisten en bouwen de hele applicatie. Iemand die 'alles' doet wordt een 'full-stack developer' genoemd.


Bepaalde talen (of technologieën) passen beter bij elkaar dan anderen. Zij vormen samen 'ecosystemen'.

De populariteit van programmeertalen verandert telkens. Internet-forums waar programmeurs met elkaar overleggen, houden bij welke talen en technologieën populair zijn en houden enquêtes onder gebruikers. Zo krijg je een beeld van de technologieën waar het meest toekomst in zit. Daarbij is het ook belangrijk om hypes te negeren. Ik heb eens op het punt gestaan volledig in te zetten op een nieuwe programmeertaal van Google, toen Google besloot er alweer mee te stoppen omdat het de voorkeur gaf aan iets anders. Programmeurs van Flash en Delphi kunnen erover meespraten.


Ruud heeft in zijn onderzoek daarom rekening moeten houden met een hele reeks factoren: Wat past het best bij het type software dat Code54 zal ontwikkelen in de toekomst? Wat wordt breed ondersteunt door programmeurs? in welke technologieën worden studenten opgeleid? Met welke technologieën gooien we zo min mogelijk oude kennis overboord? Wat zijn de kosten, in licenties maar vooral leertijd?


Na een onderzoek heeft Ruud zijn stage afgesloten met een proof-of-concept. Een kleine applicatie in de technologie die het meest veelbelovend is. Deze applicatie kun je in werking zien op onze website, het is namelijk een nieuwe versie van de Cloud-Edge prijscalculator: https://cloudedge.code54.nl/


Als gebruiker zie je natuurlijk niet wat er onderhuids gebeurt, maar de calculator heeft onderhuids een bepaalde schoonheid waarbij alles 'real-time' updatet. Je wijzigt een getal en de prijs verandert direct. Je kunt door de verschillende stappen heen en weer bladeren zonder dat het scherm hoeft te vernieuwen.


We zijn daarom heel blij met het onderzoek dat Ruud voor ons heeft gedaan en het resultaat waartoe het geleid heeft. Nu ligt de bal bij ons om er een vervolg aan te geven.


Bedankt Ruud!


Ruud Deenen
Ruud Deenen

173 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page