Hoewel uit onze jaarlijkse enquête is gebleken dat mensen liever niet met laptops werken, is dat wel een trend bij de grotere bedrijven. Het past in het flexibel werken waar het op dat moment het handigst is: op kantoor, bij een klant, in een meeting, onderweg of thuis. Je kon in ons CloudEdge concept altijd al werken met laptops maar het idee was altijd dat je met de laptop je pc overneemt en niets op de laptop zelf installeert. We bieden het nu óók andersom aan: een tweede concept waarin je altijd op de laptop werkt.
Waarom?
Waarom zou je altijd met een laptop willen werken en niet alleen als je onderweg of thuis bent? Eén reden is dat het simpeler is: je hebt maar één computer: de laptop. Dus je hoeft geen vpn te maken en in te loggen op je pc op kantoor. Dat is fijn want vpn's zijn gevoelig voor slechte wifi-verbindingen zoals in de trein. Ook is een laptop handig omdat je niet kunt videobellen vanaf je computer op kantoor. Nu moet je lokaal op de laptop Teams starten en tegelijk via vpn en Extern Bureaublad op je pc werken. Als je alleen een laptop hebt is dat simpeler.
Een andere reden is omdat 'het kantoor' in een cloud-oplossing wat ict betreft niets meer is. Er staan geen servers meer. Het kantoor is gewoon óók een plek waar je kunt zitten. Het maakt niet uit of je thuis bent, onderweg, bij een klant of in een spreekkamer op kantoor. Zolang je WiFi hebt kun je werken. Waarom zou je op kantoor een vaste pc plaatsen en daar dan op afstand via een laptop op gaan werken? Dat is een onnodige omweg.
Nog een reden is omdat vrij recent pas allerlei problemen rondom laptops zijn opgelost. Tot voor kort was het lastig om laptops te beveiligen, backuppen en te werken met vpn's. Pas met de komst van Windows 11, Azure, Teams, OneDrive en Intune begint het echt een geheel te worden. En door USB-C wordt het gebruik van onhandige dockingstations overbodig. Het begint nu eindelijk te werken zoals het vroeger bedoeld was.
Hoe werkt het dan?
Voor de gebruiker is het verschil dat hij een laptop krijgt en die voortaan meeneemt. Hij of zij werkt in Outlook en Teams. Er is geen N: schijf meer maar bestanden staan in diverse Teams. Die kan hij synchroniseren zodat ze in Windows Verkenner te openen zijn, ook onderweg zonder internet.
Op kantoor staan 2 monitoren, een normaal toetsenbord en normale muis. De laptop wordt aangesloten met één kabeltje en start, zonder open te klappen, op door de monitor aan te zetten. Het werkt dan als een normale pc. Sommige organisaties kiezen voor flex-plekken omdat toch altijd een bepaald percentage medewerkers buiten kantoor is. Mensen sluiten hun laptop dan aan op een willekeurige vrije werkplek.
Als de laptop gestart is log je in met je vingerafdruk of een PIN-code. Je hoeft in principe geen wachtwoord meer te onthouden. Belangrijke instellingen op de laptop worden door ons centraal beheerd, zoals instellingen van de virusscanner, firewall en de versleuteling van de harde schijf. Maar we kunnen ook automatisch software installeren en we kunnen dit soort dingen ook doen voor de telefoons en tablets. Lokaal werk je in OneDrive en Teams.
We kunnen laptops, telefoons of tablets op afstand wissen als ze gestolen worden of als iemand uit dienst gaat en een gebruiker tijdelijk rechten geven om zelf software of apps te installeren. We kunnen ook inventariseren welke software en apps er op een laptop of telefoon staan zodat we zeker weten dat organisaties voldoen aan licenties en gebruikers niet onbedoeld gevaarlijke software binnen halen.
Laptops worden opgeladen via de USB-kabel maar stoppen met laden als ze vol zijn zodat de accu langer mee gaat. Tijdens een meeting cast je je scherm naar een TV via Windows-toets + K en maak je aantekeningen in OneNote.
Servers en oude applicaties
Veel bedrijven werken nog met traditionele ERP-software. In ICT-termen wordt dat een beetje neerbuigend 'legacy' genoemd, als een overblijfsel uit het verleden. Dit soort applicaties vereisen een lokale server op kantoor maar ze kunnen gekoppeld worden aan het cloud-gedeelte waar Office, Teams en de rest zich bevindt. We spreken dan van een hybride oplossing en die zal nog wel 10 jaar populair blijven.
Omdat we alleen nog die applicaties op de eigen server over houden is het interessant om ze te verplaatsen naar een datacenter zodat er helemaal niets meer op kantoor staat. Dat zorgt voor betere fysieke beveiliging dan een ruimte op kantoor, een betere internet-verbinding en betere gegarandeerde beschikbaarheid (bij een defect, stroomuitval, brand, etc.). Op dat moment werkt moderne multi-factor authenticatie ook op de 'legacy' software.
Samengevat
Kort samengevat ga je werken met laptops en losse monitoren met toetsenbord en muis op kantoor. De gebruiker logt direct in op de cloud (Microsoft Azure) en niet meer op lokale servers, daarom maakt het niet uit waar die gebruiker is. Bestanden staan in Teams, het beheer van de computers vindt plaats vanuit de cloud (Microsoft Intune). Op het bedrijf staat nauwelijks nog iets. Serverruimte is leeg, airco kan uit, het wordt stil.
Voor applicaties die nog niet uit de cloud komen wordt een server gehuurd in een datacenter. De laptop-gebruikers werken op afstand in die applicaties op een soortgelijke manier als ze nu thuiswerken: met extern bureaublad, maar dan alleen voor die ene applicatie. Die externe applicatie ("remote app") integreert naadloos in Windows waardoor gebruikers er weinig van merken.
Maar is het beter, voor iedereen?
Wanneer je dit leest vraag je je mogelijk af of het ook wat voor jullie bedrijf is. Dat hangt ervan af. Toen we met CloudEdge begonnen bestond dit ook al en we kozen er toen voor om een traditioneel netwerk aan te bieden in de plaats van private-clouds en dergelijke. Nu bieden we het ook als alternatief aan.
De meeste MKB-bedrijven zijn nuchter en als je gewoon een degelijk, snel en no-nonsense netwerk wilt dan blijft ons huidige CloudEdge concept (we noemen het CloudEdge Classic) het beste. Die techniek is volwassen, stabiel, werkt met alle bestaande software en is het goedkoopst. De data staat op je eigen servers en verlaat in principe het pand niet. Mocht internet uitvallen - of Microsoft heeft een grote storing - dan draait (bijna) alles gewoon door. Het is betrouwbaar, snel en voldoet aan de belangrijkste wens die wij altijd horen: "het moet gewoon werken".
Er zijn echter een paar dingen die je niet kunt realiseren op de traditionele manier. Het is nagenoeg onmogelijk om 'fatsoenlijk' met meerdere vestigingen te werken en onmogelijk om een lokaal netwerk in bijvoorbeeld 24 of 48 uur te herstellen na een alles verwoestende brand.
Wil je je certificeren en voldoen aan kritische audits dan kun je niet alle vakjes aan maatregelen aanvinken, zonder de nieuwste innovaties. Multi-factor authenticatie, bijvoorbeeld, leveren we niet op pc's in het traditionele concept en we kunnen ook niet echt goed 'uitwijk-servers' klaarzetten op een andere locatie. We spraken laatst ook iemand van de verzekering die de serverruimte van een klant afkeurde omdat er óók brandbare spullen zoals dossiers en werkkleding stonden. Het moet afsluitbaar zijn, brandveilig en toegang moet geregistreerd worden, dat soort dingen.
Feit is ook dat nieuwste innovaties voornamelijk plaatsvinden in de cloud en daar kun je wel degelijk je voordeel mee doen. Dat is niet voor iedereen nodig en je hoeft ook niet verder dan een jaar of 4 jaar vooruit te kijken, maar het is goed om te weten dat we het wel aanbieden mocht je helemaal met de tijd mee willen.
コメント