top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Wie mijn documenten bewaart, mag ook mijn back-up doen!


Disclaimers zijn vooral om schadevergoedingen te voorkomen. Op een zwemvest staat dat het niet zal beschermen tegen verdrinken en ik las op de bijsluiter van een medicijn tegen buikpijn dat het kon leiden tot extra buikpijn. Ik zou me daar niet al te druk om maken.


Techbedrijven verschuilen zich ook graag achter een zogenaamde bèta-status, zoals Tesla's Full Self-Driving (FSD). Of Gmail dat op 1 april 2004 als bèta-product gelanceerd werd en daarna nog vijf jaar op een soort van eigen risico werkte. Ik zou me daar ook niet al te druk om maken.


Hoe serieus moeten we Microsoft dan nemen als ze stellen dat je je documenten in Office365 zomaar kwijt kunt raken? In hun voorwaarden staat: "In the event of an outage, you may not be able to retrieve Your Content or Data that you’ve stored". Behoorlijk serieus, is het antwoord, want gebruikers van Google Drive maakten het onlangs mee. Daarom behoren we back-ups te maken van onze clouddocumenten. Of toch niet?


Ik hoorde een IT’er die bij een grote nationale bank werkt onlangs beweren dat die bank geen bank is, maar een IT-bedrijf dat toevallig actief is in de financiële sector. Hoe dan ook, ik snap zijn punt. Uiteindelijk zal een bank volledig getransformeerd zijn naar een app. Het is een cloudproduct, net als alles tegenwoordig, alleen sla je er geen documenten in op maar geld. Het roept bij mij wel twee vragen op: “waarom kunnen banken hun IT-systemen wel moderniseren, terwijl de Belastingdienst klaagt dat het voor hen onmogelijk is?” Maar belangrijker nog: “Als de moderne bank een cloudoplossing is, moet ik er dan óók een back-up van maken?”


En de online boekhouding van ons bedrijf? Het salarisportaal met loonstrookjes, het online ticketsysteem, de online documentatiesoftware en de online wachtwoordmanager? Stuk voor stuk cruciaal, maar we kunnen daar simpelweg onmogelijk allemaal back-ups van maken En als dat ook niet hoeft, waarom moet het dan wél van Office365?


Leveranciers van back-upoplossingen beweren dat je cloudoplossingen moet back-uppen zodat je je eigen stommiteiten kunt herstellen, zoals die collega die de prullenbak in Outlook als archief gebruikte. Maar back-ups zijn dan een oplossing voor gevaarlijke applicatiefuncties, en dus een slecht design. Zoals Steve Jobs ooit voor een touchscreen beweerde dat "A Stylus Was a Sign of Total Failure", wil ik beweren dat dat anno 2024 ook geldt voor cloudproducten waarvan je nog zelf back-ups moet maken.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page