top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Oh VoIP... waarom kun je niet een beetje meer zijn zoals E-mail?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2020


VoIP telefoon

Na 20 jaar niet meer dan een goedkoop alternatief te zijn geweest voor ISDN, kreeg VoIP dankzij het thuiswerken eindelijk de kans om te shinen. Maar wat blijkt? Het werkt niet.

Voor mensen die niet precies weten wat VoIP is: het is de techniek die het mogelijk maakt dat je telefoon blijft rinkelen, nadat je hem al hebt opgenomen. Of niet rinkelt, terwijl je wel gebeld wordt. Het creëert ook een soort effect waarbij woorden in let-ter-gre-pen worden verdeeld. Of alsof je met een corona-masker op door een buis praat. Als je pech hebt, zijn de problemen met VoIP grappig veelzijdig.

Op dit punt zal elke techneut zeggen dat ik de verkeerde spullen gebruik. Wat je moet hebben is router XYZ en centrale ABC. En natuurlijk een headset van OPQ en diep verborgen in je Android moet je setting EFG op IJK zetten. Dan werkt het. En ik geef toe, plaats alleen een telefoontoestel op je bureau en het komt wel goed. Maar, meneer-met-de-sleutelbos-aan-zijn-broek, waarom ken ik dan niet één bedrijf waar telefonie, inclusief de mogelijkheden die ons in de vorige eeuw al beloofd zijn, goed werkt? We praatten al over alle voordelen van VoIP toen de meeste bedrijven nog een fax hadden, maar toen ik vorige week een VoIP-provider vroeg wat de beste manier is om thuis te bellen, suggereerde hij dat ik mijn telefoontoestel van kantoor mee naar huis moest nemen en via een lange kabel op de router in de meterkast moest aansluiten. Uit pure beleefdheid heb ik niet verder gevraagd hoe dat dan in de auto werkt.

De afgelopen weken hebben we bij Code54 diverse oplossingen getest en we vonden er niet één die het gewoon doet. Om te beginnen is een app op een smartphone, vragen om problemen. Je telefoon doet alles om je accu te sparen, dus de app is al lang in diepe slaap als je gebeld wordt. Zet je dat uit, vergeet dan de oplader niet mee te nemen. Sommige apps gebruiken push-berichten, maar die zijn niet snel genoeg. Anderen gebruiken de ingebouwde VoIP-functionaliteit van Android zelf, maar dan zie je weer niet of je mobiel of vast gebeld wordt. Ik nam een keer een buitenlijn aan met “Ja?” en vroeg een klant naar kantoor te bellen, waarop hij zei dat hij dat ook gedaan had. Het is het allemaal net niet.

Dan is er de softphone voor op je pc. Dat is verleidelijk want je bedient hem met je muis, terwijl ik op onze fysieke toestellen het nummer van “Code54” zou moeten opzoeken door drie keer op 2 te drukken voor de C, dan drie keer op 6 voor de O, één keer op 3 voor de D, etc. Echter, één getestte softphone bleef rinkelen terwijl ik al had opgenomen en verbrak daarna telkens de verbinding, halverwege het gesprek. Het was zo waardeloos dat het grappig was. Een uitdaging is ook om de volumes goed te krijgen. Het zachtjes inregelen van Radio 2 met een luide ringtone op de speakers, in combinatie met het juiste volume van het telefoongesprek op mijn headset, deed me denken aan mijn hobby-jaren als dj bij de lokale omroep. En dan werd mijn gesprek ook nog verbroken op het moment dat ik een vpn-verbinding maakte. Dat werkt dus ook niet.

Een andere VoIP-provider had een nog veel bizardere oplossing: je kiest op je pc wie je wilt bellen en via iets dat lijkt op telepathie begint twee tellen later je telefoon te rinkelen en wordt je gebeld door die persoon. Vernuftig ja, maar dat is een Kubus van Rubik ook, en kan ook behoorlijk verwarrend zijn.

Op dit punt kun je je afvragen of je überhaupt nog een vaste telefoon nodig hebt. Goed punt. Een gsm met dubbele simkaart dan? Eentje privé en ééntje van de zaak? Maar een mobiel gesprek kun je niet doorverbinden en hoe vaak krijg je niet te horen: “wil je even opnieuw bellen want ik kan niet doorverbinden?". Bovendien is mobiel niet veel beter dan VoIP. Ik heb notabene een databundel die groot genoeg is om al mijn gesprekken in Dolby Digital Surround over te sturen, maar je hoeft maar naar de deelnemers van spelletjes op de radio te luisteren om te beseffen dat mobiel nog lang geen HiFi is.

Neem dan e-mail. Email werkt op alle devices hetzelfde. Een verzonden email staat overal in 'Verzonden Items'. Het adresboek is hetzelfde op kantoor, thuis en onderweg. Mijn handtekening is hetzelfde, mijn automatische regels werken overal hetzelfde, zelfs mijn prullenbak is hetzelfde. Ik mis nooit een bijlage, ik zet simpel out-of-office aan voor een bepaalde periode en nog helemaal nooit vroeg iemand me een mail opnieuw te sturen omdat hij niet te lezen was. Oh VoIP... waarom kun je niet een beetje meer zoals E-mail zijn?

We moeten het gewoon uit handen van de telecombedrijven halen en aan Big Tech overlaten. Het ontbreekt Apple, naar het schijnt, aan een nieuw sensationeel product als opvolger van de iPhone. Ze schijnen te werken aan een zelfrijdende auto en een augmented reality headset. Boeien... Wat ze zouden moeten maken is een telefooncentrale. Ze zagen ooit een Nokia en dachten: dat kunnen wij beter en maakte een iPhone. Nou, Tim Cook, kijk eens goed naar Cisco, Asterisk, Yeastar, Huawei, Grandstream, Polycom, 3CX, Mitel en wat er al niet meer is, en zeg zelf: dat kan beter, toch?


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page