top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Geschiedverfraaiing

Bijgewerkt op: 22 okt. 2021


DJ Grandmaster Flash

Grandmaster Flash

Vorige maand ontving Joseph Saddler de ”Nobelprijs van de muziek”. Zij die opgroeiden met Bud Bundy's persiflage Grandmaster B, kennen hem als het origineel: Grandmaster Flash. Hij wordt gezien als uitvinder van het scratchen en daarmee als grondlegger van de hedendaagse dance muziek. Niet iedereen die opgroeide in The Bronx is het daarmee eens.

Volgens sommigen is dat Clive Campbell, ofwel DJ Kool Herc. Anderen houden het op de voormalige leider van de bende Black Spades, die zijn drugs verruilde voor een draaitafel en zijn naam wijzigde in Afrika Bambaataa. Ik weet het niet.

Het enige dat ik wél zeker weet is dat het bijna onmogelijk is om iemand aan te wijzen als uitvinder. Ik twijfel er bijvoorbeeld niet aan dat Steve Jobs later aangewezen zal worden als uitvinder van de smartphone, maar Andy Rubin, uitvinder van Android, was eerder. En voor hem had Microsoft al verschillende smartphones gemaakt, net als Nokia, BlackBerry, LG, Ericsson en nog een handvol anderen.

Het is verraderlijk. Volgens de moderne geschiedenisboeken is Antonio Meucci uitvinder van de telefoon, hoewel die eer altijd naar Alexander Bell is gegaan. We leerden dat Henry Ford de uitvinder is van de lopende band, maar Ransom Olds zette zijn auto’s er al eerder mee in elkaar. We zeggen ook dat het vliegtuig werd uitgevonden door de gebroeders Wright, maar er is een ouder filmpje van een vlucht van 21 seconden van de Braziliaan Alberto Dumont.

Alberto Dumont

Natuurlijk was de media toen nog niet zo aanwezig als nu, maar zelfs vandaag nog staat op Wikipedia dat Elon Musk 'medeoprichter' is van Tesla, terwijl Martin Eberhard en Marc Tarpenning vernoemd worden als de 'originele' oprichters. Dat is alsof je volhoudt dat Fab Morvan en Rob Pilatus de zangers van Milli Vanilli zijn, terwijl Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell de 'echte' zangers zijn. Dat is gewoon geschiedverfraaiing, nog voordat de inkt droog is.

Dus, wat moeten we onze kinderen op school leren? Wie is de uitvinder van de computer? En wie van het internet? Apple wordt geroemd om de uitvinding van de muis en eerste grafische userinterface (in de plaats van de commando’s zoals in DOS), maar Steve Jobs had het idee al werkend gezien op een demo van Xerox.

Commercial Xerox uit 1972

Ik heb onlangs alle 488 pagina’s van Walter Isaacson’s boek 'The Innovators' gelezen en - spoiler alert - uitvinders bestaan helemaal niet. Als het wat ingewikkelder wordt dan de toevallige 'uitvinding' van de traplopende veer door Richard James (hij liet een veer op de grond vallen en zag tot zijn verbazing hoe het ding de hele trap naar beneden liep), kun je er niets over zeggen.

Denk ook niet dat de uitvinder van de computer op een dag wakker werd met de geniale ingeving om een aantal van die nieuwerwetse chips op een printje te solderen, om te kijken wat er zou gebeuren. Het idee van een computer, en zelfs hoe die dan zou moeten werken, bestond al honderden jaren voor je kon spreken van iets met een stekker eraan wat er op leek.

In wezen hebben er zoveel mensen aan de uitvinding van de computer gewerkt, dat je op een gegeven moment wel moet zeggen: 'En nou is het genoeg, Alan Turing is de uitvinder van de computer'. Niet dat dat ooit gebeurd is, want in het algemeen wordt aangenomen dat dat Charles Babbage is. Je zou dan moeten zeggen dat Alan Turing de uitvinder van de 'digitale' computer is, maar je kunt er dan weer niet omheen dat dat Konrad Zuse al was. Dus is Alan Turing nu de 'geestelijk vader' van de computer. Waar, waarschijnlijk om juridische redenen, nog aan toegevoegd werd: 'zoals we die nu kennen'.

Het internet is mogelijk nog complexer. We hebben de 'vaders van het Internet', Vint Cerf en Bob Kahn, die het idee van IP-adressen bedachten. En Raymond Tomlinson, de uitvinder van email. Tim Berners-Lee, die de website uitvond en Marc Andreessen, houder van de titel 'ontwikkelaar van de eerste populaire webbrowser'. De lijst gaat door en door.

Toch zal er over 100 jaar maar één naam zijn blijven hangen. Dat is natuurlijk ook noodzakelijk omdat de concentratie-spanne van leerlingen maar net lang genoeg is om dan tijdens geschiedenisles te leren dat Bill Gates de pc uitvond, Steve Jobs de smartphone en Jeff Bezos het internet. Wat natuurlijk niet waar is maar de winnaar schrijft de geschiedenis.

En dan blijft er in de geschiedenisboeken nog net één regel over om te vermelden dat de échte grondleggers van de hedendaagse dance muziek niet de heren uit The Bronx waren, maar die van het Duitse Kraftwerk.

Kraftwerk

Kraftwerk


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page