top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Het bouwen van een Android-app


'Barcodecamera' was enkele jaren geleden onze eerste Android-app. Een klant wilde zijn medewerkers de mogelijkheid geven makkelijk foto's te maken, die direct opgeslagen werden met het juiste ordernummer in Google Drive. Voor de expeditie handig om vast te leggen hoe een vracht de fabriek verlaat, of voor een verkoper handig om de situatie bij een klant te inventariseren.

Hoe wordt zo'n app gemaakt?

Even proberen

Omdat dit destijds onze eerste Android-opdracht was, startte die niet simpelweg met een offerte en een opdracht. Er bestonden wat technische onzekerheden van mijn zijde, en bij de klant waarschijnlijk ook wat twijfels over Code54. Daarom ontwikkelde we eerst een 'proof-of-concept'.

De app bestaat grotendeels uit 3 onderdelen die je niet zelf hoeft te ontwikkelen, maar die je wel moet leren en testen om te weten hoe je ze moet gebruiken:

  • Een barcode scannen

  • Een foto maken

  • Een foto uploaden naar Google Drive

Toen de eerste twee onderdelen werkte en we voldoende vertrouwen hadden in de derde, stuurde we de klant een filmpje als 'proof of concept', met een aanbod om het af te maken.

Het bouwen

Na akkoord konden we aan de slag! Android-apps worden meestal ontwikkeld in de open-source ontwikkelomgeving Eclipse. Het scherm van de app kan daarin met behulp van een grafische editor opgebouwd worden, waarbij je letterlijk knoppen en andere controls naar een scherm sleept:

​Terwijl je controls positioneert op het scherm, wordt er automatisch op de achtergrond XML-code gegenereerd. Daarin staat beschreven hoe het scherm is opgebouwd. In de praktijk blijkt de grafische editor echter niet altijd te begrijpen wat je bedoeld en moet je die XML-code alsnog zelf schrijven of aanpassen:

​​

De Code

Nu we een scherm met knoppen hebben, moeten we natuurlijk ook nog programmeren wat de app moet doen. Dit gedeelte heet de source-code en ziet er bijvoorbeeld uit zoals hieronder. Onderstaand programma-stukje wordt uitgevoerd op het moment dat de gebruiker een foto heeft gemaakt. In deze code wordt weer andere code gestart, waardoor de werkelijke code eigenlijk langer is dan je hier ziet.

Publiceren

Is de app klaar en getest, dan kan hij gepubliceerd worden. De app staat gewoon in Google Play tussen alle andere apps, maar is afgeschermd zodat alleen medewerkers van de klant hem kunnen zien en dus ook simpel zelf kunnen installeren op hun telefoon.

​​

Het eindresutaat:

​​

Bekijk de demo:

​​

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page