top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Segmenteer uw IT netwerk

Bijgewerkt op: 9 jun. 2023


Vanmiddag om 16:00 uur hebben we het segmenteren van een compleet IT netwerk afgerond, waar we gisteren om 17:00 uur aan begonnen.


Eén van de beste dingen die je kunt doen om je te beschermen tegen hackers en de gevolgen van een aanval is het opdelen (segmenteren) van je IT-netwerk. Als iemand op kantoor dan op een linkje klikt en daarmee malware binnen haalt, kan het zich niet verspreiden naar de computers van de CNC-besturing in de werkplaats, bijvoorbeeld. Of denk aan internet radio's, bewakingscamera's, webcams, zonnepanelen, elektrische poorten en weegbruggen. Al dat soort apparaten missen vaak updates en vormen zo een risico als ze niet gescheiden worden van de rest.


Maar achteraf scheiden is wel een bijzonder complex project als alles met alles is verbonden door de jaren.


We hebben weken voorbereiding besteed aan het inventariseren van alle switches, alle apparaten, alle kabels en het opstellen van een compleet draaiboek voor die ene dag. Alles in het netwerk, inclusief alle servers, pc's, printers, switches, wifi, uren klok tablets, CNC-machines, lasersnijders, buislasers, watersnijders, kantbanken en nóg meer machines met allemaal hun eigen leverancier, eigen interface, eigen licentieservers en soms ook eigen nukken, heeft in één dag een nieuw IP-adres gekregen. Alles in een eigen VLAN.


Bij een klant waar productie 24 uur per dag doorgaat (nu even niet dus), was het een bijna onmogelijke klus, die we al een tijdje voor ons uit geschoven hadden.


Het was gisterenavond 22:00 uur en vanmorgen 06:00 uur, maar... het is goed gekomen, mede dankzij de zeer goede support van enkele leveranciers en de behulpzaamheid van de medewerkers van onze klant. Bedankt!

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page