top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

IT-Leveranciers willen niet aan de cloud. Ik weet waarom.


IT-Leveranciers willen niet aan de cloud.

Van tijd tot tijd krijg ik de vraag van een MKB'er of hij of zij nog wel een nieuwe server moet kopen. Elke ondernemer hoort al jaren over cloud-diensten en het is een aantrekkelijk idee om afscheid te nemen van servers en het bijhorende beheer. Het antwoord is echter "ja, je moet een server kopen", maar niet om de redenen die hij te horen krijgt als hij deze vraag aan zijn plaatselijke IT-leverancier stelt.

IT-leveranciers hebben een hele reeks bezwaren tegen “de cloud”: het werkt niet goed, je weet niet waar je data blijft, je raakt alles kwijt als de cloud-dienst failliet gaat, je kunt niet werken als internet uitvalt, je kunt niet koppelen aan andere software-oplossingen, of mijn favoriet: de NSA kijkt mee. Alsof dat laatste iemand weerhoudt een email te sturen, een website te bezoeken of te bellen.

Niks te bezuinigen​​

Ik ben het oneens met al deze bezwaren, maar zie wel een ander bezwaar. Door alleen al alle email-servers te vervangen door cloud-diensten, kunnen grote bedrijven wel op 30% van hun servers bezuinigen, inclusief bijhorende beheerders. Als je 50 servers hebt, scheelt dat behoorlijk. Voor consumenten is het ook fantastisch. Dankzij Facebook, Gmail en iCloud hebben ze helemaal geen server nodig om agenda's, documenten en foto's te delen.

Het MKB echter, is een uitzondering. Als je maar 2 servers hebt, kun je met een bezuiniging van 30% nog steeds geen server missen. Het vervelende voor het MKB is dat ze altijd nog wel een server nodig hebben voor hun ERP-pakket, of voor andere applicaties die nog niet vanuit de cloud komen. En dan kun je de discussie ook omdraaien. Als je die servers tóch hebt, waarom daar dan niet alles op installeren? Dat is volgens mij het werkelijk bezwaar van de IT-leverancier tegen de cloud.

Hobby

Ik kan begrijpen dat een techneut zo denkt. Waarom iets uitbesteden wat je ook zelf kunt doen en wat niet alleen je werk, maar ook je hobby is. Maar feit is dat als je 30% minder zelf hoeft te installeren, dat je ook minder onderhoud hebt. En storingen. En dat de server goedkoper kan zijn, of zonder gouden support-contract. Maar ondanks dat, zet het niet echt zoden aan de dijk.

Roer om

Wil je als ondernemer echt profiteren van de cloud, dan moet je drastischere veranderingen doorvoeren. Neem een cloud-based software-pakket zoals Salesforce en vervang Microsoft Office en de Exchange-server door Google Apps. Dan heb je geen server of onderhoud meer en beschik je over cloud diensten die vele malen stabieler en goedkoper zijn.

Fax

Tot die tijd is een server noodzakelijk. Niet omdat de cloud niet goed genoeg is, maar om dezelfde redenen als waarom bedrijven nog een fax hebben. Niet omdat die superieur is aan email, maar omdat hij pas weg kan als niemand hem nog gebruikt, en er is altijd nog wel één klant of leverancier die alles per fax doet. Zo zal het ook met de server gaan.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page