top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Een tablet voor de zaak?


Nu enkele scholen hun boeken hebben vervangen door iPad's, probeer ik me een mening hierover te vormen. In eerste instantie lijkt mij leren van een scherm, of dat nu school-TV of een iPad is, nog vermoeiender dan de lessen geschiedenis die ik vroeger moest volgen. En toen konden we in ieder geval nog een leraar voor de gek houden. Maar als je een grap maakt over hetgeen jij, op dat moment, alleen op jouw iPad ziet, kijken je klasgenoten je alleen maar vragend aan, in de plaats van dat ze in een deuk liggen.

Een andere reden dat ik tegen ben, is dat ik denk dat het bij leren niet om de verpakking gaat, maar de inhoud. Als je het voornemen hebt om te gaan sporten is het kopen van nieuwe schoenen ook het leukst, maar je moet gewoon beginnen. Zoals Kesuke Miyagi, de opa in Karate Kid, ons heeft geleerd, heb je niet meer nodig dan een spons om meester in Karate te worden. In de Oosterse cultuur concentreren ze zich liever op hun eigen vaardigheden en niet die van het gereedschap. Ze geven er de voorkeur aan dat je leert om te gaan met een pen, totdat je er vliegen mee kunt vangen. Een chefkok doet er daar 15 jaar over om te leren hoe je Sushi maakt. Ik waardeer dat wel. Ik verkies ook zelfstudie uit een boek, boven een meer comfortabele klassikale studie met 4 pauzes en een uitgebreide lunch. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen.

​​

Je hebt niet meer dan een spons nodig om meester in Karate te worden

Overschrijven

Van de andere kant ben ik ook liever lui dan moe. Als een iPad kan voorkomen dat ik nooit meer mijn voorbereidende papieren hoef uit te printen en die daarna weer moet opruimen, zou dat wel erg mooi zijn. Misschien schatten mijn gesprekspartners mij met een tablet ook wel een klein beetje hoger in, dan met een Hema schrijfblok. Net als wanneer ik een keurig pak draag, of een bril. Bovendien heeft het de toekomst. Elk uur van de dag, en nacht, worden wereldwijd 21.000 tablets gekocht. Een groot deel daarvan zakelijk. Ze eindigen nu meestal nog thuis op de bank, maar volgens een recent onderzoek gaat dat de komende jaren drastisch veranderen. Dus toen ik tijdens mijn vakantie wat tijd over had, besloot ik eens te proberen wat mogelijk was. Als tablet gebruikte ik op dat moment een Google Nexus 7, die niet handig is om op te typen want hij is vrij klein. Bovendien kun je met een Android-tablet dan wel bijna hetzelfde als met een iPad, maar om zeker te weten dat je de beste apps gebruikt moet je toch een iPad hebben. Daarom ging de Nexus op Marktplaats en kwam er een iPad voor in de plaats. Om überhaupt een beetje te kunnen typen kocht ik er gelijk een hoesje van Kensington bij, met ingebouwd en uitneembaar toetsenbord.

De meest voor de hand liggende methode om daarna te gaan notuleren, is via een Word-app, maar die bestaat niet. Niet op een iPad, maar ook niet op Android. Microsoft adviseert voor de iPad's de webversie van Word, waarvoor je helaas continue internetverbinding nodig hebt. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn maar een native app, die ook werkt zonder internet, is prettiger. De enige tablet waarop je Microsoft Office wel kunt gebruiken is een Windows-tablet, maar dat marktaandeel is zo klein dat je er serieus rekening mee moet houden dat dat meteen ook de enige app is waar je wat aan hebt.

OneNote

Voor de zekerheid heb ik ook nog eens gekeken naar Google Apps. Voor Google gelden dezelfde nadelen en beperkingen: er is geen goede tekstverwerking-app. Er is wel Google QuickOffice, waarmee je Word-documenten kunt openen en bewerken, maar dat heeft twee grote problemen. Ten eerste heb je eigenlijk niks aan Office-documenten als je met Google Apps werkt (de rest van Google oplossingen werkt daar ook niet mee) en ten tweede is het zo beperkt dat je niet eens een tabel kunt maken.

Gelukkig biedt Microsoft OneNote. Dat programma drong zich aan me op, op zowel mijn pc als de SharePoint website van kantoor , en ik zag het ook in de Appstore op mijn iPad.

​OneNote is een digitaal kladblok

​OneNote is een digitaal kladblok

OneNote is een digitaal kladblok en, gelukkig, een echte native-app voor zowel iOS als Android. Hoewel dat laatste niet werkte op de door mij geteste Samsung Galaxy Tab. Bijzonder vreemd, maar het toetsenbord werkte niet goed in die app. Dus ik kon niet inloggen.

Op de pc werkt het handig. Een email kan vanuit Outlook met één druk gekopieerd worden naar OneNote, maar ook bijvoorbeeld een schermafdruk of een print, van willekeurig welk bestand. Je kunt er ook op een tablet vrij nette documenten mee maken, met opsommingen, koppen, tabellen, plaatjes en kleurtjes. Zelfs een foto van een whiteboard of filmpje van een demo voeg je makkelijk toe.

Voor het eerstvolgende overleg gebruikte ik OneNote en ik kan je zeggen: dat werkte best goed. Het openklappen van een iPad, pincode invoeren, OneNote starten, documenten openen, toetsenbord aanzetten en tegelijkertijd een kopje koffie aannemen en praten over de vakantie, was iets lastiger dan het openen van een schrijfblok, maar dat is vooral gewenning. Typen gaat prima en je hebt zelfs iets meer privacy dan op papier.

Half A4-tje

Wat wel tegenviel, was het wisselen tussen mijn aantekeningen en het document met de agenda. OneNote biedt de mogelijkheid om alles in te richten volgens secties en pagina's en het is zeker aan te bevelen dat op een handige manier te doen zodat je niet teveel hoeft te bladeren. Een iPad heeft een bizar hoge resolutie, maar uiteindelijk past er toch maar ongeveer een half A4-tje op je scherm.

Conclusie

Wat mij verbaast is dat juist Microsoft en niet Google, waarvan je zou verwachten dat ze het mobiele werken het verst ontwikkeld hebben, een goed werkende oplossing heeft. OneNote werkt vrij goed voor het maken van verslagen onderweg en het werkt uitstekend in de cloud. Op je pc werk je het verder uit (ook in OneNote) en je kunt het delen via SharePoint of SkyDrive.

Je hebt niet de mogelijkheid om je complete huisstijl te gebruiken zoals in Word, maar gezien de huidige stand van zaken ligt ook zonder huisstijl, voor het vergaderen zonder pen en papier, de lat al hoog genoeg. Dus mijn conclusie: vergaderen met een iPad, het kan. En zoals ook bij de Steve Jobs-scholen, is dat voor sommige alleen al reden genoeg ;-)

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page