top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Bedrijfsinzicht met Power BI

Bijgewerkt op: 31 mei 2023


PowerBI (bron: Microsoft)
Power BI (bron: Microsoft)

In de door ons gebouwde applicaties zit veel interessante data. Met die data kunnen we tabellen, rapporten en grafieken toevoegen aan die applicaties. Het is echter ook mogelijk om zelf te grasduinen door alle data. Bijvoorbeeld met Microsoft Power BI.


Wat is het?

Excel kennen we allemaal maar Power BI is minder bekend. Daarom een kleine introductie. Microsoft Power BI bestaat bijna 10 jaar en de letters BI staan voor Business Intelligence. Dat geeft aan wat je ermee kunt: informatie vergaren en visualiseren uit de verschillende gegevensbronnen in je bedrijf.
Wat kost het?

De basis desktop-versie die je kunt installeren op je pc is gratis. Deze versie heet Power BI Desktop en kun je gewoon installeren via de Windows Store: https://www.microsoft.com/store/productId/9NTXR16HNW1T


Deze gratis versie heeft een aantal beperkingen ten opzichte van de betaalde versie:

  • Je kunt geen interactieve rapporten en dashboards delen met anderen die geen Power BI Desktop hebben.

  • Je kunt geen geplande gegevensvernieuwing instellen. Dit betekent dat je handmatig gegevens moet vernieuwen wanneer je de gegevens in je rapport wilt bijwerken.

  • Je kunt maximaal 1 GB aan gegevens inladen en opslaan.

Zoals je ziet staan de beperkingen een nuttig toepassing van Power BI niet in de weg. Je kunt nog steeds prima rapporten maken en die bijvoorbeeld als PDF of schermafdruk delen met collega's die geen Power BI hebben.


Power BI Pro

De goedkoopste betaalde versie kost € 9,40 per gebruiker/maand (bron). Hiermee kun je live-dashboards en rapporten delen binnen je organisatie. In tegenstelling tot het delen van een statische PDF kunnen collega's hier zelf doorklikken op gegevens of bijvoorbeeld filteren op data. Zij hoeven hiervoor zelf geen Power BI te installeren. Dit werkt doordat Power BI in de cloud van Microsoft draait. Het is dan ook mogelijk om een Power BI dashboard (je mag het eigenlijk geen rapport meer noemen) aan te bieden als mobiele app of webpagina.


Data inlezen

Eén van de krachtige eigenschappen van Power BI is dat je er gegevens uit heel veel verschillende bronnen mee kunt ophalen. Uiteraard uit databases zoals SQL server, maar ook bijvoorbeeld uit tabellen in een PDF bestand op een website.


Wij kunnen aan door ons ontwikkelde applicaties eenvoudig API's toevoegen, waardoor je er rechtstreeks met Power BI data uit kunt ophalen. Je kunt hier goed KPI's mee monitoren. Immers: wat je niet kunt meten kun je ook niet effectief verbeteren.

Wij kunnen aan 'onze' applicaties API's toevoegen waardoor je er rechtstreeks met Power BI data uit kunt ophalen.

Naast de koppeling tussen Power BI en de door ons ontwikkelde applicaties kunnen we je ook helpen met het maken van Power BI dashboards.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page