top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Tips voor Microsoft Teams


Microsoft Teams is in deze Corona-crisis haast uitgegroeid tot dé standaard voor video-overleg. Hoewel er veel goede alternatieven zijn ligt het voor de hand om Teams te gebruiken omdat het, als onderdeel van Office365, vrijwel altijd al geïnstalleerd is. In de praktijk is dit voor veel gebruikers de eerste keer dat ze met Teams werken. Daarom hebben we hier een aantal tips opgesomd.

Wat is Teams?

Teams is een programma van Microsoft en maakt deel uit van de Office365 (tegenwoordig Microsoft 365 genoemd) applicaties zoals Outlook, Word en Excel. Teams is simpel gezegd een soort Whatsapp maar je kunt er ook bestanden in delen en bewerken.

Meedoen zonder Teams

Om maar te beginnen met het begin: je hebt niet per sé Teams nodig om deel te kunnen nemen aan een video-overleg.

Wanneer je een uitnodiging krijgt kun je via een link in de uitnodiging ook deelnemen aan een vergadering als je geen Teams-account hebt. Je opent dan de web-versie van Teams en doet mee als "gast". Zie https://support.code54.nl/kb/faq.php?id=61

Bovendien kun je zelfs deelnemen aan een overleg zonder pc. Je kunt met een gewone telefoon inbellen op een speciaal telefoonnummer om deel te nemen aan het overleg. Dit werkt met lokale telefoonnummers wereldwijd: https://support.office.com/en-us/article/join-a-meeting-in-teams-1613bb53-f3fa-431e-85a9-d6a91e3468c9#bkmk_call

Tot slot werkt Teams ook samen met Skype. Heeft iemand Skype (wat hij/zij gratis kan downloaden) dan kun je ook "bellen" van Teams naar Skype (lees over de beperkingen: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/teams-skype-interop#limitations).

Teams op kantoor

Op een vaste pc heb je een headset en een webcam nodig. Het werkt ook zonder beeld, dus de camera hoeft niet per sé.

De laatste weken zijn headsets overal uitverkocht, de levertijd is momenteel enkele weken. Daar is niet echt een oplossing voor.

Je kunt dan een paar dingen doen:

Thuis op je kantoor-pc

Het is iets ingewikkelder wanneer je thuis zit te werken op je pc op kantoor. Start je op je pc op kantoor Teams op, dan gebruikt Team de microfoon en webcam van je pc daar. En een vaste pc heeft standaard geen webcam of microfoon. Bovendien zit daar niemand, dus zou je in het beste geval een leeg kantoor zien.

Dus je moet thuis Teams opstarten. In de praktijk start je lokaal op je laptop Teams op (via http://teams.office.com of door thuis Office365 te installeren), en log je daarna wel gewoon in op je kantoor-pc. Je Teams vergadering blijft gewoon werken.

Als je het scherm van je pc op kantoor minimaliseert, zit je immers weer gewoon lokaal in je Teams-sessie. Ik vind het wat verwarrend wanneer je in een video-overleg zit omdat de camera gewoon aan blijft, ook al zit je zelf niet te kijken, maar het werkt gewoon.

Als je wilt video-vergaderen én tegelijk op je kantoor-pc wilt werken, heb je eigenlijk 2 monitoren nodig. Met twee monitoren zet je op eentje Teams (lokaal) en eentje je kantoor-pc. Wanneer je een externe monitor op een laptop aansluit kun je de monitor van de laptop zelf voor het één gebruiken en de losse monitor voor het ander.

Of je gebruikt Teams via je smartphone en je laptop voor de rest.

Meer Tips

Mijn belangrijkste tip is om een keer te oefenen. Een video-overleg is net als een Powerpoint-presentatie. Als je de beamer en de laptop nog moet opstellen als de gasten er al zijn kom je tijd te kort. Bel een keer met een collega. Zorg dat je weet hoe je het volume goed zet en de juiste speakers kiest (in geval van een headset), etc. En als je niemand hebt om mee bellen, dan bel mij maar (account op aanvraag ;-)).

Meer tips? Thuis bellen zonder dat ze je nummer zien? Documenten en taken online delen? Zie ook onze Thuiswerk-tips.

517 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page