top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Midden in een digitale Wereldoorlog


Volgens mij begon het kat-en-muis spel van coderen en ontcijferen, pas echt met de Duitse Enigma die door de Britten in de Tweede Wereldoorlog werd gekraakt. Een verhaal vol heldendaden. Mariniers die met gevaar voor eigen leven uit zinkende Duitse onderzeeërs een Enigma probeerde te stelen, computer-pionier Alan Turing die een code moest kraken welke na elke letter van het bericht veranderde. En elk uur dat daarbij verstreek stierven geallieerden omdat ze niet wisten waar U-boten hen in de val lieten lopen.

De maar liefst 9.000 vrouwen, werkzaam op het top secret Bletchley Park, mochten tot tientallen jaren na de oorlog niet praten over wat zich daar afspeelde, zelfs niet met hun echtgenoten. Velen namen de geheimen mee in hun graf en hebben nooit erkenning gekregen voor wat feitelijk werk in de frontlinie was. Voor sommigen was het meeluisteren met de Nazi’s zelfs 70 jaar later nog te emotioneel om over te praten.

​​Bletchley Park

Sindsdien is digitale oorlogsvoering niet meer gestopt. In 2010 infecteerde het virus Stuxnet de kerncentrale Natanz in Iran en vernietigde stilletjes duizend centrifuges door hun rotatiesnelheid te verlagen.

Heartbleed​​

Vorig jaar werd een lek gevonden in de software die onder andere gebruikt wordt door iDEAL. De bug legde miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden bloot en wordt gezien als het ernstigste lek sinds het ontstaan van Internet. De bug kreeg een heuse naam: Heartbleed, en een eigen logo.

Duitse parlement

Deze maand is het helemaal raak. Bij een hack op de Amerikaanse overheid, zijn van wel 14 miljoen ambtenaren de personeelsgegevens gestolen. Rusland en China zijn erin geslaagd documenten over de Britse geheime dienst te kraken waardoor spionnen wereldwijd in veiligheid moeten worden gebracht. Het computernetwerk van het Duitse parlement blijkt geïnfecteerd met een virus dat zo lastig is te verwijderen dat 20.000 computers vervangen moeten worden. En terwijl ik dit schrijf, lees ik dat de tool LastPass, bedoeld voor het veilig opslaan van al je wachtwoorden, is gekraakt. En de maand is nog niet om.

Simpel

Ik had altijd het idee dat hacken enorm ingewikkeld was, maar dat is vaak niet zo. In Veere bleek de rioolbemalingen in 2012 nog op internet aangesloten te zijn met het wachtwoord ‘veere’, wat leidde tot 'een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid'.

En dan is er het verhaal van de 20 jarige Jan de Wit uit Sneek. Op een februari-zondag in 2001 downloadde hij een virus-bouwpakketje en verspreide het via een nieuwsgroep. Hij beloofde in het onderwerp foto’s van Anna Kournikova, maar voegde zijn doe-het-zelf-virus toe als bijlage. Geen wonder dat de bijlage massaal werd geopend. Zelfs in een aflevering van Friends raakte Ross’ laptop ermee geïnfecteerd.

​​Anna Kourknikova Virus

Het is helaas ook kinderspel om in te breken in het netwerk van een bedrijf. Als iemand in de organisatie, wie dan ook, op kantoor, of thuis met een laptop van de zaak, een besmette usb-stick in zijn pc steekt, dan ben je binnen. Een hacker hoeft maar een usb-stick op de parkeerplaats te leggen en te wachten tot iemand hem opraapt en denkt: ‘huh?’.

Het is niet moeilijk. Uit documenten van Snowden blijkt dat de NSA simpelweg nieuwe computers onderschept om er een virus op te zetten voordat ze worden afgeleverd.

Alles te kraken

Maar al deze ellende valt in het niet bij een veel groter gevaar. Er wordt momenteel gewerkt aan een heel nieuw soort computer, de kwantumcomputer. Deze computers werken niet met enen en nullen, maar met wat nog het meest lijkt op hekserij. Ze worden zo onvoorstelbaar snel dat elke vorm van encryptie gekraakt zal kunnen worden. Naast snel, wordt het ook een beetje angstaanjagend. ​​

Het is dan wel 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde is gekomen, maar in feite bevinden we ons midden in Digital World War III, waarbij iedereen, iedereen hackt.

Maar wees gerust, als de nood aan de man is, kan het land op mij rekenen. Ik trek gewoon alle stekkers eruit.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page