top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Upgrade je pc met een SSD-disk


Nu de prijzen van SSD harde schijven steeds verder dalen, wordt het interessant om ze in te bouwen in de trage computers van uw organisatie. Een harddisk is het traagste onderdeel van een computer en SSD-disks maken een pc wel 4 keer sneller.

​​

Voor laptop-gebruikers is het voordeel vaak nog groter, omdat daarin vaak traditionele harde schijven worden gebruikt met een lager toerental. Daarnaast gebruiken SSD's minder energie, waardoor de accu langer meegaat, en ze produceren minder geluid en warmte.

Zelf heb ik een jaar geleden een Samsung 840 Pro 512 GB van destijds € 339,99 in mijn 3 jaar oude laptop gebouwd, omdat die te traag werd. Zonder SSD had ik de laptop moeten vervangen, nu gaat hij best nog 3 jaar mee.

Wat is een SSD?

SSD is een afkorting voor Solid State Drive, een harddisk zonder bewegende onderdelen. Een traditionele harde schijf (zie hieronder) traditionele disklijkt van binnen een beetje op een platenspeler (of voor de jongere lezers: de binnenkant van je parkeerschijf :-)).​​

Een 'naald' leest of schrijft data door middel van magnetisme op een roterende disk. De snelheid hangt vooral af van hoe snel de disk ronddraait, maar dat kan niet steeds sneller.

Een SSD is compleet anders. Het lijkt veel meer op een grote USB-stick. Niet qua uiterlijk overigens, want SSD's hebben meestal een traditionele behuizing zodat ze makkelijk in het vakje van de oude disk passen. De snelheid ligt zo hoog omdat er niet gewacht hoeft te worden tot het juiste stukje disk voorbij draait.

Prestaties

Wanneer je puur de prestaties van de een traditionele disk vergelijkt met een SSD-disk, kan die laatste wel 400 x sneller zijn (bron). Uit een test van Tweakers blijkt dat het voordeel in de praktijk varieert van een factor 3 tot 100. Uiteraard is dat vooral afhankelijk van de mate waarin de applicatie de harddisk gebruikt. Het opstarten van een computer of een nieuwe applicatie gaat vooral veel sneller. En daarop wachten is meestal de grootste ergernis.


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page