top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Applicatie "Digitaal Inspecteren" voor AGM Inspectie

Bijgewerkt op: 9 jul. 2020


Microsoft Surface Windows tablet
Inspecteur maakt aantekeningen op Microsoft Surface

Albert Joosten, mede-eigenaar van AGM Inspectie in Deurne, benaderde Code54 onlangs voor het digitaliseren van hun inspecties met bijhorende rapportages. Inspecteurs van AGM Inspectie voeren al bijna 10 jaar inspecties uit op elektrotechnische installaties. Albert had al pogingen gedaan zelf een oplossing te bouwen met Excel en Word, en had ook al een applicatie getest welke voor dit doeleinde te gebruiken is. Geen van beide voldeed echter aan de kwaliteitseisen van AGM Inspectie.

De Inspectie

Bij een inspectie wordt de elektrische installatie in beeld gebracht en gecontroleerd. Dit kan noodzakelijk zijn voor de naleving van de ARBO wet, of vereist worden door de verzekering. Maar het is ook simpelweg nuttig omdat gevaarlijke situaties op tijd kunnen worden ontdekt. Een inspecteur doet zo’n inspectie op locatie, doorloopt het hele pand, bezoekt vaak meerdere locaties, en maakt daarbij aantekeningen. Tot op heden op papier.

Enkele pagina's uit een rapport

Ook worden er foto’s op hoge resolutie gemaakt van aangetroffen gebreken, en met een warmtebeeldcamera om temperaturen in verdelers en installatiedelen in beeld te brengen. De aantekeningen werden voorkort op kantoor verwerkt tot een verslag dat voldoet aan o.a. de normen NEN 3140, NEN 1010 en SCIOS certificering. Een klus die al snel vele uren in beslag nam.


Microsoft Access

Na de diversen besprekingen hadden we uiteindelijk een goed beeld van het hele proces. We hadden antwoord op de vragen: Waaruit bestaat een inspectie-verslag? Wat zijn de eisen die er volgens de certificering aan gesteld worden? Hoe kan de data gevat worden in structuren die vereist zijn voor een database?

De uiteindelijke applicatie is ontwikkeld in Microsoft Access (een applicatie uit het Microsoft Office pakket) en draait standalone, dus zonder internet, op een Microsoft Surface tablet. Microsoft Access wordt door ons vooral toegepast wanneer rapportages in Word gemaakt moeten worden. Het gebruik van Microsoft Word zorgt ervoor dat het rapport achteraf altijd nog eenvoudig volledig aan te passen is door de gebruiker zelf. Het ontwikkelen van applicaties in Access gaat ook nog eens heel vlot waardoor de kosten beperkt blijven en het ingezet kan worden voor kleinere projecten.


Functionaliteit

Terwijl de inspecteur de inspectie uitvoert kan hij standaard ingevoerde teksten van gebreken opzoeken uit een database. Hierbij horen standaard oplossingen die hij tijdens de inspectie kan aanpassen met een stylus pen, of met het toetsenbord. Ook kan hij eenvoudig aanvinken welke meters hij gebruikt heeft, en een omschrijving invoeren per gewerkte inspectiedag. Dit scheelt veel tijd tijdens de inspectie zelf. Door middel van een pen kan hij bovendien schrijven op het scherm, waarna de tekst ‘gelezen’ wordt en vertaald naar getypte tekst.


Wanneer de hele inspectie ingevoerd is kan door één druk op de knop het Word-document gegenereerd worden, inclusief alle opmaak: briefpapier, kop- en voettekst, tabellen, vetgedrukte tekst, kleuren, etc. De technische gegevens van de gebruikte meters worden automatisch ingevoegd, inclusief hun merk, model-nummer en wanneer ze de laatste keer gekalibreerd zijn.

De tijd die het kost om het rapport te schrijven is daarmee aanzienlijk teruggebracht. Tijd die AGM Inspectie liever besteedt aan hun inspecties.147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page