top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Alarmering via Whatsapp


In opdracht van, en in samenwerking met, Gear Technology & Applications (GTA) ontwikkelde Code54 de afgelopen maanden een Internet-of-Things oplossing voor het het melden van alarmen bij de machines in de werkplaats.

GTA is producent en leverancier van (niet)getande componenten en precisie tandwielen. Machines draaien vaak onbemand 's nachts en in het weekend. De machine operators kregen tot voor kort SMS berichtjes in geval van een storing, of wanneer een machine klaar was met een taak. Hoewel dit principe goed werkte sloot het gebruik van SMS niet meer aan bij de hedendaagse gewoonte van de medewerkers om onderling met Whatsapp te communiceren.

De oplossing die Code54 ontwikkelde bestaat uit 3 delen. Ten eerste lezen we de signalen van de machines uit. Een signaal kan bijvoorbeeld aangeven dat een pomp is stilgevallen of water gelekt is. Hiervoor maken we gebruik van Internet-of-Things printjes met ingebouwde WiFi die niet groter zijn dan een creditcard.

Printje voor uitlezen signalen

De printjes kunnen 5 signalen tegelijk monitoren. Omdat ze met WiFi werken kunnen ze overal in de werkplaats hangen. Ze sturen de metingen door naar het tweede component: een web-applicatie op de server. In die applicatie kan GTA zelf configureren wat de betekenis van de signalen is en welke Whatsapp-groepen een bericht moeten ontvangen bij een alarm. Medewerkers kunnen daarna gewoon in Whatsapp aan de relevante groepen worden toegevoegd.

Als derde onderdeel maken we gebruik van een speciale Whatsapp-gateway dienst die het mogelijk maakt berichten daadwerkelijk naar Whatsapp te sturen. Overigens worden dit soort toepassingen officieel niet door Whatsapp ondersteunt, maar wel gedoogd zolang je er geen misbruik van maakt.

Het project loopt inmiddels enkele maanden en is stabiel. Een backup via SMS of email lijkt niet nodig.

SMS was natuurlijk ook goed, maar maar het is toch veel leuker om na een geslaagde actie een Thumbs Up te krijgen!

Voorbeeld Whatsapp berichten

P.S. Denk eens aan de mogelijkheden om Whatsapp ook in uw organisatie te benutten. Wij ontwikkelen de software er graag voor!

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page