top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobert Haerkens

Het nieuws van de Grote Drie


De conferenties van Apple zijn legendarisch. Het is waar Steve Jobs in 1998 de iMac introduceerde, in 2001 de iPod, in 2007 de iPhone en een paar jaar voor zijn dood, in 2010 de iPad. Oorspronkelijk bedoeld voor ontwikkelaars zijn ze uitgegroeid tot ware media-happenings, via internet live gevolgd vanuit de hele wereld door mensen die smachten naar nieuwe gadgets.

Minstens zo interessant zijn de shows van Microsoft en Google. Inmiddels hebben deze Grote Drie hun presentaties weer gehouden. Dit is wat er nieuw is:

Microsoft

Volgens Microsoft's visie worden 'bots' (kunstmatige intelligente chat-robots) de opvolgers van 'apps'. En wordt spraak de nieuwe methode om met computers te communiceren. Microsoft zet groot in op bots. Eerder dit jaar werd Microsoft overigens in verlegenheid gebracht toen de Tweetende 'robot' TayTweets binnen 24 uur racistische uitspraken begon te doen.

Skype wordt slimmer en kan straks ook simpele opdrachten uitvoeren zoals het plannen van een afspraak.

Deze zomer komt een er een 'Anniversary Update' van Windows 10 met o.a.:

  • Aanmelden met een vingerafdruk of gezichtsherkenning (ook op websites via een browser-integratie).

  • Een Linux-commandline 'Bash' zal rechtstreeks in Windows ingebouwd worden. Hiervoor werkt Microsoft samen met Canonical (de maker van de Linux-distributie Ubuntu). Dit betekent dat veel Linux-tools voortaan ook op Windows werken.

  • De Virtual Reality-bril 'HoloLens' is klaar voor levering aan ontwikkelaars.

Virtual Reality-bril 'HoloLens'

De Xbox One gameconsole zal Windows 10-apps (officieel Universal Apps genoemd) kunnen gaan draaien.

Windows Ink (handschrift herkenning) wordt beter geïntegreerd met andere applicaties. Als je bijvoorbeeld krabbelt dat je morgen iets moet doen, wordt dat herkend en in je agenda gezet.

Er werd zo goed als niet over Windows Phone gesproken. In mei werd bekend dat het marktaandeel van Microsoft’s mobiele besturingssysteem onder de één procent is geraakt, de laagste score in een aanhoudend dalende trend.

Google

Nieuwe producten: de telefoon die je zelf in elkaar klikt alsof het Lego-blokken zijn (Project ARA) en de Levi's kleding waarmee je tijdens het fietsen op je mouw kunt 'swipen' om je telefoon te bedienen.

De Google Home speaker, waarvan je er eentje in elke kamer van je woning kunt plaatsen, die functioneert als een persoonlijke assisitent. Een soort Kitt, van Knight Rider, zonder wielen.

​​

Google Home speaker

Google komt met twee WhatsApp / Hang-out / Facebook-messenger / Skype... alternatieven: Allo (Chat) en Duo (Video). Allo is voorzien van kunstmatige intelligentie en kan bijvoorbeeld een restaurant voor je boeken. Of als je in de auto zit, automatische antwoorden voorstellen als iemand je via chat wat vraagt.

Apple

Apple heeft heel veel nieuwe Android-features aangekondigd voor iOS 10. Zo is het startscherm vernieuwd, heeft Siri meer functionaliteiten gekregen, zijn de Foto’s-app en de Berichten-app flink uitgebreid en is er een nieuwe losse Home-app voor HomeKit.

De nieuwste update van Mac OS X heet MacOS Sierra. Er zijn verschillende vernieuwingen in Continuity en Apple Pay aangekondigd. Ook Siri komt naar de Mac. Je kunt de resultaten van Siri in verschillende apps gebruiken, muziek starten met Siri, berichten sturen, etc.

Speciaal voor kinderen heeft Apple de Swift Playground-app aangekondigd. Daarmee kunnen kinderen op speelse wijze leren programmeren. Volgens Apple moet leren programmeren al beginnen als kinderen erg jong zijn, zodat ze later de beste kansen op de arbeidsmarkt hebben.

Apple beloofd dat alle Kunstmatige Intelligente functies zullen werken zonder inbreuk te maken op de privacy van de gebruiker. Er worden geen profielen van gebruikers gemaakt en vrijwel alle berekeningen vinden plaats op de iPhone of Mac zelf, niet in de cloud bij Apple. Voor functionaliteit die echt vereist dat data naar Apple wordt verstuurd maken ze gebruik van een iets dat ze "differential privacy" noemen en wat ervoor zou zorgen dat gebruiksgegevens anoniem blijven.

Nieuw in iOS en MacOS


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page